10-04-2017

Zo, weer even tijd voor wat nieuwtjes van de afgelopen weken! Vorige week en deze week hebben de kinderen vakantie...en wij dus ook...een beetje...
De week voordat de kinderen de schooltermijn afronden houden we altijd de funweek. Deze keer hadden we een spelletjesdag, een knutseldag en een outreach. De kinderen hebben een prachtig knutselwerk gemaakt rondom de bijbeltekst die we de afgelopen maanden geleerd hebben.
Voor de outreach zijn we naar een daycare/afterschool in de buurt geweest. De kids hebben in groepjes bijbelverhalen voorbereid en liedjes uitgekozen voor de worship. We waren zo trots toen we de kinderen zagen vertellen en uitleggen uit de Bijbel!
De week werd afgesloten met een spelletjesdag, heel gezellig!
Afgelopen week hebben we als OM Zuid-Afrika een stafconferentie gehad. Interessante lezingen en goede vergaderingen in de ochtend, met vrije tijd in de middag. Altijd leuk om weer even bij te kunnen kletsen met bekenden van MDT en degenen van OM die ik vorig jaar ontmoet heb.
Deze week worden alle planningen voor de komende termijn gemaakt...met name omdat ik over 7 weken al in Nederland hoop te zijn!
Het verlof komt steeds dichterbij! Met de TFC maken we plannen voor presentaties en momenten om iedereen in NL weer te ontmoeten.
Bidden jullie mee voor een goede voorbereiding en een fijne tweede schoolterm met de kids?

 

20-03-2017

Tijd voor weer eens update vanuit Zuid-Afrika! Ik zag dat het alweer veel te lang geleden is...
De afgelopen tijd heeft lief en leed zich afgewisseld. 'Lief' is het zien van de kinderen en de vooruitgang die ze boeken: het onder woorden kunnen brengen van pijn en verdriet, het kunnen delen vanuit overvloed. 'Leed', omdat we een paar weken terug een vader van onze kinderen hebben begraven. De pijn en het verdriet zien van de kinderen is heftig! Gelukkig mogen we ook dan wijzen op onze Hemelse Vader en simpelweg er voor ze zijn wanneer nodig.
'Lief' is ook te zien binnen het team: de inzet die ze tonen, de feestjes die we samen kunnen vieren (dansen op Ecuadoriaanse muziek ;) ).
'Lief' is ook al langer geleden het bezoek van Floris en Marijke en de kids. Ik zit net de foto's terug te kijken en kan weer even nagenieten!

En dan de voorbereidingen voor het verlof in juni. Samen met de TFC een programma opstellen, lijstjes maken van wat nodig is, wat ik graag mee terug wil nemen vanuit NL, wat mee naar NL moet vanuit ZA etc. Ik zie er naar uit iedereen weer te ontmoeten!

Qua gezondheid is er ook weer nieuws te melden: ik ben met een nieuwe behandeling bij de fysio begonnen. In februari had ik het even lastig: de fysio gaf aan niet goed te weten wat nog te doen. Maar nu lijkt de nieuwe behandeling toch meer perspectief te bieden! Vol goede moed ertegenaan!
Groetjes vanuit ZA!

 

 

05-02-2017

Vanmorgen zijn we in Mamelodi naar Peace and Mercy Church geweest. Ik werd uitgedaagd en aan het denken gezet, en die uitdaging deel ik graag.
Een vraag die gesteld werd, was: hoe kunnen we Gods Woord verspreiden, als we niet zelf God en Zijn Woord goed kennen? Voor mij is dat: hoe goed ken ik God’s Woord, de Bijbel, eigenlijk? Geef ik mijzelf tijd om God steeds beter te leren kennen? En als iemand onverwacht naar mij toekomt, met de vraag ‘Wat is dat met die God van jou?’ , kan ik dan getuigen van mijn persoonlijke relatie met hem? Kunnen mensen zien aan mij dat het echt is, dat God in mij werkt en door mij werkt?
Confronterend: ik kan een uur, twee uur besteden aan een printer die niet werkt of internet dat het niet doet. Of aan facebook, whats app etc.... Of aan vergaderingen, dingen regelen en ga zo maar door....En hoeveel tijd besteed ik aan Bijbelstudie? Ken ik God, om Wie het allemaal draait echt goed? Groei ik nog steeds in geloof en kennis? Zing ik om Zijn naam te prijzen, kan ik dankbaar zijn om alles wie God is en wat Hij geeft?
Ja, ik ken Hem als mijn Redder en Heer, en Hij is de reden van mijn bestaan. Maar het is ook lastig om de juiste prioriteiten te stellen; en ik kan mijzelf vertellen dat ik heus goede dingen doe, maar het is niets als God niet mijn eerste prioriteit is.
In Lukas 24:53 staat dat Jezus’ discipelen ‘continue in de tempel waren, God prijzende’ en in Handelingen 2:42-47 ‘ zij /devoted/ zichzelf aan de apostels onderwijzing en aan de samenkomst’. ‘Devoted’ komt vanuit het latijn, devovere, wat toegewijd betekent, of in het engels /to vow/.
God is de reden dat wij bestaan, en door het sterven en opstaan van Zijn Zoon Jezus Christus, mogen wij leven met Hem. Hij verdient al mijn toewijding, mijn tijd, mijn gedachten, mijn alles. En het is nooit te laat om opnieuw prioriteiten te stellen met God op nummer 1.
Best een mooie uitdaging, vind je niet?

 

Hieronder een bijpassend nummer waar ik aan moest denken.

 

 

 

13-01-2017

Terwijl ik dit schrijf is het het einde van het schooljaar hier in Zuid-Afrika! De kinderen hebben helemaal naar de vakantie toegeleefd, examens gedaan en rapporten uitgedeeld. En ik moet eerlijk toegeven: ik was zelf ook wel ff toe aan wat vakantie. De zomervakantie betekent niet dat alles stopt hier op het Meetse a Bophelo Centre, we hebben nog steeds food-pick ups, sorteringen, en schoonmaak- en opruimwerk te doen. Maar de rest van de dag is het wat rustiger en heb ik lekker tijd om met Floris, Marijke, Jasper en Nick op te trekken. We vieren samen Kerst en ik ga met ze mee naar Kruger! Super om ze weer te zien en wat hebben ze veel kaarten en presentjes meegenomen uit Nederland! Bedankt!

De afgelopen maanden heb ik zo langzamerhand mijn taken weer opgepakt. Ik ben dankbaar dat het weer kan! Ik moet nog wel duidelijk mijn rust nemen: mijn niet-zo-sterke-spieren vragen ook zo hun energie, evenals de wekelijkse fysio en dagelijkse oefeningen. Maar het is nog steeds een wonder zoals ik er vanaf ben gekomen bij het ongeluk!

 

Half november heb ik een kijkoperatie ondergaan aan mijn knie. Er zijn wat rafels weggehaald van scheurtjes in de meniscus en kruisbanden, maar verder zag het er volgens de dokter goed uit. Eén van de scheurtjes begon zelfs weer aan elkaar te groeien, wat normaal gesproken niet gebeurt. Maar dat is aan God te danken! Ook is de pijn mij alles meegevallen en was ik na een paar dagen weer op de been.

 

Het zelf autorijden heb ik ook weer volledig opgepakt. Hoewel ik het soms nog best spannend vind en herinneringen soms onverwacht terugkomen, is het wel een stukje vrijheid waar ik erg van geniet. Na het ongeluk ben ik weer op het centrum komen wonen, in eerste instantie voor de herstelperiode, maar later realiseerde ik mij dat ik het prettig vind om tussen de mensen te wonen in Mamelodi. Ik geloof dat God mij dit plekje echt gegeven heeft en ik ben blij met de mogelijkheid om een eigen kamer te krijgen op Meetse.

 

17-5-2016

Zoals u wellicht heeft vernomen afgelopen dagen, is Marieke afgelopen vrijdag betrokken geraakt bij een ernstig ongeluk, waarbij een vrachtwagen is ingereden op de bus waarin zij en nog 16 andere medewerkers van OM zaten. Marieke heeft lange tijd met haar benen bekneld gezeten, maar God zij dank hier enkel zwaar gekneusde benen aan overgehouden. Marieke heeft hier erg veel pijn aan en krijgt zware pijnstilling om dit draagbaar te maken. Zondag is ze overgebracht naar een goede privékliniek. Nog 4 andere OM-ers liggen daar en lopen af en toe bij Marieke binnen, aangezien zij zelf niet kan lopen. Deze aanspraak is voor haar erg fijn. Naast de lichamelijke pijn, is dit ongeluk natuurlijk ook mentaal een enorme klap. Als TFC weten we dat Marieke veel mensen om zich heen heeft die met haar meeleven. We willen u vragen om haar niet te belasten met goedbedoelde telefoontjes, om haar de rust te geven om lichamelijk en mentaal weer te herstellen. Heeft u vragen o.i.d., dan kunt u deze stellen door een mailtje te sturen naar info@ebbersinzuidafrika.nl
Uiteraard kunt u wel op deze facebookpagina een berichtje voor Marieke plaatsen. Deze leest zij gewoon mee en zal ze erg waarderen!
Als TFC werden we er op gewezen dat er binnenkort een gemeentelid begin juni naar Zuid-Afrika af zal reizen. Wilt u een kaartje meegeven voor Marieke, dan kunt u deze kaart vanaf aanstaande zondag in de daarvoor bestemde brievenbus in de Meentkerk stoppen. Ook is het mogelijk om de kaart op Haardstedelaan 4 in de bus te stoppen.
Laten we als achterban als een warm bad voor Marieke zijn en haar meenemen in onze gebeden!

 

17-3-2016

Een vraag die ik kreeg was: wat doe je nu eigenlijk in het dagelijks leven? Om dat duidelijk te maken, zal ik een dag beschrijven Elke ochtend starten we op AIDSHope om 9.00 met gebed en een korte vergadering. Om daar op tijd te zijn, vertrek ik samen met mijn huisgenoot en buurtgenoot om 8.30 uur. Niet heel vroeg, maar vroeger starten is geen optie in verband met het verkeer in en uit Mamelodi en Pretoria, het is druk!

Het leven hier start wel vroeger: ik word geregeld rond 5/6 uur wakker en hoor dan al van alles op straat. Als je zelf namelijk geen auto hebt moet je taxi’s nemen; en vanuit Mamelodi naar bijvoorbeeld Johannesburg moet je dan rond 4.30 uur vertrekken om op tijd te zijn! Ik ben blij dus dat ik een eigen auto heb.

Op maandagochtend volgt na de opening een uur van voorbereiding voor alle leerkrachten. Meestal neem ik met hen de bijzonderheden van de week even door, of bespreek een onderwerp waar meer overleg voor nodig is: dat kan gaan over het uitleggen van engels of wiskunde, maar ook over de devotions die we met de kinderen houden of vragen die leerkrachten hebben. Daarna kunnen de leerkrachten de week voorbereiden en ben ik beschikbaar voor vragen of praktische zaken als werkbladen etc. In de bibliotheek (tuinhuisje) heb ik een eigen plekje waar ik ook de rest van de week rustig kan werken. Na dit uur gaan we uit elkaar in groepen van 3 a 4, we bespreken persoonlijke zaken waar we tegen aan lopen of juist blij mee zijn en bidden met elkaar. Ik vind het fijn om zo met elkaar betrokken te zijn. De rest van de maandagochtend is gevuld met worship, gebed en devotion. In tweetallen bereid iedereen een keer de prayermorning voor.

Op dinsdag- en woensdagochtend heb ik tijd om alles voor de afterschool voor te bereiden: schema’s ‘wie doet wat’, opzetten van de devotions, gesprekken met ouders, leerkrachten etc.

Op donderdagochtend houden we solitude: iedereen kan voor zichzelf bijbellezen, praten met God, tot rust komen en het juiste perspectief (weer) vinden. Ik merk dat het belangrijk is voor mij om die tijd ook echt te nemen. Op die manier houdt God mij gefocust op Zijn werken in plaats van op mijn werk.

De middagen zijn gevuld met afterschool. De kinderen komen rond half drie, na schooltijd. We starten dan met een gezamenlijke maaltijd, waarna het tandenpoetsen en vitamines slikken volgt. Sommigen zijn heel creatief in het ontwijken van de vitamines, dus er is altijd een leerkracht bij die controleert of de vitamines wel ingenomen worden...

Na een halfuurtje spelen (voetballen, trampolinespringen, spelletjes), beginnen we dan met worship. Behalve zingen, hebben de meeste liederen ook gebaren/dansen. Dat maakt het voor degene die nog niet zo goed Engels praat, mogelijk om ook mee te doen en bovendien... dansen kunnen ze!

Na de worship begint de devotion. Zoals ik eerder al schreef, werken we nu met het ‘woordenloze’ boek. Elke pagina heeft een kleur dat staat voor een onderdeel van het evangelie. De leerkracht die de devotion leidt, bereidt de les voor met behulp van videoclips, verhalen, drama etc.

Na deze tijd gezamenlijk, gaan de kinderen verder in klassen. Er zijn rond de 30 kinderen, en we hebben ze verdeeld op schoolklas, zo’n 4 a 5 per groep. In de groep praten ze verder over devotion. Daarna beginnen ze met het huiswerk.

Ikzelf ga in die tijd met één van de klassen aan de slag met wiskunde. Nu nog met name de basis zoals plus- en minsommen, tafels etc., maar later komen de moeilijker zaken aan bod: breuken, graden, machtsverheffen en worteltrekken. Mijn huiswerk is de engelse termen te oefenen

Ook ben ik individueel met kinderen bezig met wiskunde en soms met afrikaans. Een aantal kinderen gaan naar een afrikaanstalige school en hebben daar nog wel eens hulp bij nodig.

Rond kwart voor vijf stoppen de klassen en komen we weer bij elkaar voor de afsluiting met gebed. Ook krijgen de kinderen nog een fruitsnack en een milkshake met allerlei goede voedingsstoffen. Daarna worden ze met de bus naar huis gebracht.

Voor mij rest dan nog opruimen, even napraten en dan naar huis.

 

Op vrijdag is het programma anders. Na de opening hebben we Tswhana-les en/of praktisch werk (zoals auto’s wassen, de koelruimte schoonmaken, lokalen opruimen). Dan begint voor mij om 10.30 uur de naaicursus. De naaicursus wordt gegeven om vrouwen een extra manier te leren om geld te verdienen. We hebben nu zo’n acht vrouwen, die we kennen via de kinderen van de afterschool. Het is altijd erg gezellig en de tijd vliegt vaak voorbij! Het duurt tot 14.00, dus een aardige tijd, maar dat is ook nodig om alles van de naaimachine tot patronen raderen en kleding maken onder de knie te krijgen!

Na de naaicursus even de tijd om te eten en vervolgens verder met voorbereiden voor de volgende week. Hoewel ik af en toe ook vrij neem om even bij te komen. Het zijn intensieve weken, niet eens door de hoeveelheid werk alswel door de verhalen die je hoort van de kinderen of om je heen in Mamelodi.

Steeds weer valt het mij op hoe gezegend ik was in Nederland, met alles voorhanden wat ik nodig had. En hoe schrijnend situaties hier kunnen zijn: gezinnen die nauwelijks rondkomen, leven in krotten, geen geld hebben voor medicijnen of een bezoek aan de dokter. We hebben gebeden voor regen en zijn dankbaar dat het valt, maar voor sommige gezinnen betekent het slapen op een natte grond of zelfs in een plas water.

Ik voelde me geroepen om hierheen te gaan en nog steeds! Maar het is duidelijk dat het Gods werk is, en moet zijn, want pasklare oplossing voor de problemen is er niet. Maar Hij is er wel!

 

 

 

21-6-2015

Net terug van het trainingsweekend van OM. Van vrijdag tot en met vandaag voorbereiden op de reis die komen gaat!

Vrijdagavond eerst kennisgemaakt met de 22 anderen die in augustus en januari zullen vertrekken (naar Moldavië, Roemenië, Griekenland, Zuid-Afrika en andere plekken). Mooi om  met elkaar uit te wisselen hoe we het proces tot nu toe ervaren, wat de hobbels zijn die nog genomen moeten worden en hoe we ernaar uitkijken. We zien met elkaar de zegeningen die God ons geeft en de manieren waarop Hij ons een zegen wil laten zijn.

 

Zaterdag was een dag met alle thuisfrontcommissies, familie en OM’ers, waarop we met elkaar gedeeld hebben welke verwachtingen we hebben, welke zorgen er mogelijk kunnen komen. Ook hebben we geleerd van de verschillen tussen culturen: hoe wij als Nederlanders (West-Europeanen) direct kunnen reageren, onze leiders gemakkelijk tutoyeren en vaak uitgaan van een gestructureerde manier van werken. Allemaal niet erg, maar dat kan botsen als we in een cultuur komen waar de leider meer ‘status’ heeft, het belangrijker is iemands gevoelens niet te kwetsen, dan eerlijk te zijn, en waar een plan zomaar weer kan veranderen.....

Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan in Zuid-Afrika! J Ook hebben we praktische punten besproken zoals het aanspreekpunt voor noodgevallen, manier van communiceren met OM etc. Eén van de bijbelteksten die we meekregen was: Psalm 18:30 ‘Met mijn God kan ik over muren springen’. Vanuit dat vertrouwen kan ik, kunt u verder gaan op de weg waartoe God ons roept.